Tak zamarynowane kotlety schabowe rozpływają się w ustach. To mój patent na soczyste i kruche mięso

Dodano:
Schab w ziołach Źródło: Shutterstock / siamionau pavel
Marynowanie mięsa przed obróbką termiczną pozwala poprawić jego walory smakowe i uniknąć niemiłych niespodzianek, gwarantując, że gotowa potrawa będzie soczysta i krucha. Poznaj mój przepis na marynatę do schabu (i nie tylko). Dzięki niej kotlety schabowe smakują nieziemsko.

Schab to chude mięso wieprzowe, które łatwo przesuszyć podczas smażenia, pieczenia i grillowania. Dzięki ziołowej marynacie zrobisz najlepsze kotlety schabowe oraz inne potrawy z chudej wieprzowiny i drobiu, który również łatwo przesuszyć w czasie obróbki termicznej.

Jak zrobić marynowane kotlety schabowe?

Marynatę do schabu robię z suszonych ziół, czosnku, oleju rzepakowego i podstawowych przypraw. Kotlety schabowe powinny leżeć w marynacie nie krócej niż 3 godziny. Jeżeli chcesz w pełni wykorzystać wszystkie zalety marynowania, to obtocz mięso w marynacie i wstaw do lodówki na 8-12 godzin.

Porada: do przygotowania marynowanych kotletów schabowych możesz użyć nie tylko schabu bez kości, ale także schabu z kością – wychodzą jeszcze bardziej soczyste i mają intensywniejszy smak.

Marynowane kotlety schabowe możesz przyrządzić na wiele sposobów np. usmażyć w panierce z bułki tartej, obsmażyć w mące pszennej i udusić, cienko rozbić na roladki, a także zrobić na grillu lub w piekarniku. Robiąc tradycyjne kotlety w panierce, lekko rozbijam mięso, dzięki czemu aromatyczne zioła i przyprawy wnikają głębiej, ale możesz pominąć ten krok i panierować oraz smażyć grubsze kotlety, a następnie dopiec mięso w piekarniku.

Zestaw ziół i przypraw możesz dowolnie modyfikować, eksperymentując z różnymi smakami. Marynata do schabu z poniższego przepisu ma łagodny, ziołowy smak, który świetnie komponuje się z delikatnym smakiem chudej wieprzowiny. Jeżeli lubisz pikantne kotlety schabowe, to możesz dodać do marynaty np. ostrą paprykę lub drobno posiekaną papryczkę chili.

Przepis: Kotlety schabowe marynowane w ziołach

Marynowanie schabu pozwala nawilżyć mięso przed obróbką termiczną i nadaje mu wyrazisty smak. Kotlety z tego przepisu to przysłowiowe niebo w gębie.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Europejska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
12 min.
Liczba porcji
4

Składniki

  • 4 plastry schabu o grubości 2 cm
  • 4 łyżki klarowanego masła lub oleju do smażenia

Na marynatę:

  • 2 średnie ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki bazylii suszonej
  • 1 łyżeczka oregano suszonego
  • 1/2 łyżeczki tymianku suszonego
  • 1/3 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • sól i pieprz

Na panierkę:

  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 2 średnie jajka
  • 5 łyżek bułki tartej

Sposób przygotowania

  1. Przyrządzenie marynatyCzosnek obierz, przeciśnij przez praskę i utrzyj nożem razem ze szczyptą soli. Zioła wymieszaj je z czosnkiem. Dodaj olej rzepakowy (opcjonalnie oliwę z oliwek), sól i świeżo zmielony pieprz do smaku. Wymieszaj składniki marynaty.
  2. Przygotowanie mięsaPlastry schabu umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Możesz odkroić większe kawałki tłuszczu oraz grubą błonę. Natrzyj każdy plaster schabu ziołową marynatą. Resztkami marynaty polej przełożone do miski lub innego pojemnika mięso. Przykryj naczynie ze schabem w marynacie folią spożywczą lub szczelną pokrywką i wstaw do lodówki.
  3. Rozbijanie i panierowanieWyjmij mięso w marynacie z lodówki i ogrzej do temperatury pokojowej. Plastry schabu delikatnie rozbij, a następnie panieruj w mące pszennej, roztrzepanym jajku i bułce tartej.
  4. SmażenieNa patelni rozgrzej klarowane masło lub inny tłuszcz np. olej rzepakowy, oliwę z oliwek, smalec. Smaż marynowane kotlety schabowe na średnim ogniu, z obu stron, na złoty kolor, a następnie zmniejsz moc palnika i dosmaż kotlety do miękkości mięsa. Zwykle grubsze kotlety schabowe wymagają 4-5 minut smażenia z każdej strony, żeby mięso było idealnie wysmażone. Cienkie kotlety smaż po 2-3 minuty z każdej strony.

Porada: usmażone kotlety schabowe możesz przełożyć do naczynia żaroodpornego z pokrywką i chwilę potrzymać w cieple, owijając naczynie grubym kocem, dzięki czemu soki równomiernie rozejdą się w mięsie.

Jak podawać marynowane kotlety schabowe?

Marynowane kotlety schabowe podawaj na ciepło z ulubionymi dodatkami np. ziemniaczanym purée lub pieczonymi ziemniakami oraz surówką. Marynowane kotlety schabowe świetnie smakują również na zimno, podawane ze świeżym pieczywem lub na grzance, z dodatkiem ostrej musztardy bądź chrzanu.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...